Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs steunt op effecten winter

De prijzen van tarwe op de termijnmarkt in Chicago zijn sinds donderdag gestegen, met 5 tot 6 procent. Mais werd er 2 tot 3 procent duurder. Daarmee hield mais gelijke tred met de ontwikkeling op de sojatermijnmarkt, een stabiele tot positieve trend.

In Parijs was er ook sprake van licht aantrekkende markt, maar blijft de prijs voor het eerst aflopende tarwecontract toch hangen beneden de €200 per ton. Dat niveau is na de eerste week van januari niet meer overschreden. De maisprijs beweegt zich in een smalle marge tussen €170-175. Of er voor de lange termijn nog prijsstijging in zit voor tarwe valt sterk te betwijfelen, gezien prognose van groeiende voorraden. De oogsten zijn tot nog toe wereldwijd sterk toegenomen ten opzichte van het vorige schrale oogstjaar, voor met name Rusland.

De ondertoon voor de prijsvorming op de wereldgraanmarkt is voor de korte termijn wel positief, gestimuleerd door de situatie in de landen rond de Zwarte Zee en met name de VS. Momenteel spelen vanwege de barre winterse weersomstandigheden (er wordt nog veel meer sneeuw verwacht) ook logistieke problemen in de VS en Rusland een rol in de beschikbaarheid van granen. Kopers zijn er van overtuigd dat prijsdrukkende factoren al verwerkt zijn in het huidige niveau. Daarnaast houdt men er steeds meer rekening mee dat de extreme koude van de afgelopen maand, alsmede de droge bodemgesteldheid flink negatieve invloed gaat krijgen op de opbrengst van de wintergranen. Dat geldt in het bijzonder voor de VS, maar ook wel voor Oekraïne, meldt de agrarisch-economische site Agritel.

Prognose: prijs gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.