Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs kruipt schuchter omhoog

De tarweprijs heeft deze maand de stijgende lijn weer wat te pakken, weliswaar binnen vrij kleine marge. De EU boekt flinke export van tarwe, zowel uit Frankrijk als Duitsland.

In Frankrijk zakt het tempo wat, maar Duitsland heeft in deze en vorige maand flink verkocht. Grote leveringen gingen naar Iran, samen bijna 450.000 ton, ruim een derde van de totale Duitse tarwe-export in januari en februari.

De Europese Commissie verwacht in het lopende seizoen ruim 10 procent (circa 2,8 miljoen ton) meer tarwe aan derde landen te verkopen dan in seizoen 2012/2013. De waardevermindering van de dollar ten opzichte van de euro gaat inmiddels wel invloed krijgen. Daarnaast zakt in Rusland de graanprijs doordat zijn grootafnemer Egypte voorlopig voldoende heeft ingekocht voor de periode tot half juni.

Met argusogen wordt in de graanmarkt verder de stand bijgehouden van de gewassen in de grote productiegebieden, vooral van tarwe. In Europa is de situatie na de wintermaanden niet ongunstig. In de Verenigde Staten hebben de telers echter al een periode bijzonder strenge winterweer achter de rug met zeer lage temperaturen en verwacht men weer een nieuwe koudegolf. De bodem is bovendien veel te droog, waarvan de wintertarwe te lijden gaat krijgen.

Het Franse graanmarktbureau meldt dat in Oekraïne ruim 90 procent van het graan in goede conditie is. Er is wel schade door uitwintering, maar niet bovengemiddeld. In Rusland is volgens de autoriteiten rond 5 procent schade. Wat de actuele markt betreft heeft de onrust in Oekraïne (nog) geen effect op de graanhandel.

Prognose: prijs stijgt iets.

Of registreer je om te kunnen reageren.