Akkerbouw

Achtergrond

Stemming uienmarkt wordt vriendelijker

Of de recente VTA-peiling van de uienvoorraad er iets mee te maken heeft is de vraag, maar Emmeloord omschreef de stemming op de mark voor de gele zaaiuien als prijshoudend, waar de voorgaande weken nog als rustig respectievelijk flauw te boek werden gesteld.

Verhoging van de telersprijzen voor gele en ook de rode zaaiuien zat er echter nog niet in. Dat lijkt een kwestie van tijd, want sorteerders raken door hun werkvoorraad heen en moeten de boer op om bij te kopen. Het wordt een harde strijd, want de baalprijs is nog steeds niet in beweging te krijgen. De kwaliteit van de uien gaat nu wel een rol spelen in de bereidheid van telers om afscheid te nemen van hun uien. Daarbij is schot een groter probleem dan de inmiddels goed uit te lezen koprot.

Hoe anders is het aan het biologische front. Net als in het geval van de biologische peen werden de bio-uien in Emmeloord ineens veel duurder: plus 4 euro. Hier is het algemene aanbod dit seizoen klein. Duitsland is daardoor ruim een maand eerder aan de markt voor bio-uien dan gewoonlijk, wat meer stemming geeft. Dat wordt nog versterkt door toegenomen interesse in bio-uien, ook in landen waar de afzet toch al substantieel is, met name Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De kwaliteit van de Nederlandse biologische uien is dit oogstjaar bovendien zeer goed.

Prognose:  stabiel, bio duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.