Akkerbouw

Achtergrond

Stabilisatie uienmarkt op til

De stemming op de uienmarkt lijkt om te slaan dankzij vraag van Russische inkopers.

Dat wordt althans gemeld door exporteurs die deze week Fruit Logistica bezochten, de jaarlijkse grote internationale beurs voor groente en fruit in Berlijn, een belangrijk trefpunt voor de handel. In de afgelopen week is er ook iets meer leven gekomen in de lange tijd erg tamme sfeer bij de sorteerbedrijven, om op tijd klaar te kunnen zijn voor extra levering. De mogelijkheid dat Rusland weer flink aan de markt zou kunnen zijn dit voorjaar hing lang in de lucht, maar tot voor kort bleef daadwerkelijke handel beperkt. Vandaar ook dat de prijzen geleidelijk zakten, want uitvoer naar Afrika is passend bij het verloop van het seizoen sterk afgeremd. Stoorzender wat betreft de handel met Rusland kan Egypte zijn, dat begin maart uien kan leveren. Of het prijspeil echt herstelt hangt af van de mate waarin het exportvolume aantrekt. De baalprijs staat nog immer onder druk, stijgende prijzen zijn nog even niet in beeld.

In Emmeloord wijzigde de melding van de marktstemming van flauw in prijshoudend. De telersprijs voor de gewone gele zaaiuien zakte voor de grovere sortering nog wel, aan de bovenkant. Men verwacht niettemin een stabilisatie in de markt.

De nichemarkten zijn vriendelijker gestemd. Biologische uien worden vlot opgenomen door de markt, in zowel het Verenigd Koninkrijk als Frankrijk en Duitsland.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.