Akkerbouw

Achtergrond

Sojanotering duwt graanprijs omhoog

Graan en soja werden duurder deze week. De sojaprijs voor het maartcontract tikte op de termijnmarkt in Chicago dinsdag even de 14 dollar per bushel aan (375 euro per ton). Dat is de hoogste notering sinds half november.

De sojaprijs wordt omhoog geduwd door slecht weer in Brazilië. In sommige regio's, vooral het oosten, is het te droog. In het westen, vooral in de deelstaat Mato Grosso, is het te nat. De droogte drukt de opbrengsten en de regen bemoeilijkt de oogst en het transport naar de havens.

De stijging van de sojaprijs heeft ook effect op de prijzen van tarwe en mais. De Franse spotprijs noteert boven de 200 euro, net als de EU-notering voor voertarwe van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen notering van HPA). Bovendien verloopt het transport van graan in het noorden van de VS en Canada moeizaam. Vooral in de VS zijn vaarwegen onbruikbaar door kruiend ijs. De tarweprijs krijgt ook steun van het weer. Een koufront trekt naar het noorden van de VS, terwijl een dooiperiode veel sneeuw liet verdwijnen. In het zuiden van de VS blijft het droog. In Texas krijgt bijna de helft van de tarwepercelen het predicaat slecht of zeer slecht. Dit drijft de tarweprijs op. De annulering door Egypte van 110.000 ton Amerikaanse tarwe heeft weinig effect op de markt.

In de EU is nauwelijks graan uitgewinterd. En behalve het Verenigd Koninkrijk zijn er geen andere lidstaten met te veel regen. Wat in de EU gebeurt, is van belang voor de graanmarkt. De EU is een grote exporteur van tarwe en een grote importeur van mais.

Prognose: markt is afwachtend.

Of registreer je om te kunnen reageren.