Akkerbouw

Achtergrond

Markt tafelaardappelen stabiliseert

De prijzen in het segment tafelaardappelen zijn sinds begin januari aanzienlijk gedaald, met – afhankelijk van type en ras – 4 tot 7 euro per 100 kilo. Dat niveau blijft hangen.

Rotterdam verhoogde op maandag 17 februari weliswaar de verschillende noteringen aan de bovenzijde. Dat is echter uitsluitend toe te schrijven aan de nu meer en meer uit mechanisch gekoelde kistenbewaring geleverde partijen. Rotterdam omschrijft de markt als rustig, terwijl Middenmeer en Leeuwarden er vorige week woensdag en vrijdag niet meer dan 'flauw' van konden maken, met bijbehorende prijsverlagingen. Toch lijkt de markt geleidelijk te stabiliseren aan het einde van een maand die ieder jaar weer magertjes is voor de verkopen in het levensmiddelenkanaal. Uit het aanbod valt het een en ander weg, richting (goedkope) export en ook wel de vlokkenindustrie. Dat is het gevolg van tekort schietende kwaliteit.  De relatief hoge temperatuur in de kwakkelwintermaanden december en januari heeft geleid tot vroegtijdig verouderen. Bij telers is er teleurstelling over het huidige prijsniveau, vooral vanwege de in het begin van het seizoen hooggespannen verwachtingen. Er zijn er die nu afscheid nemen van hun aardappelen, anderen wachten het verloop van het voorjaar nog liever even af. Net als in het segment fritesgeschikt merkt de markt voor tafelaardappelen goed dat er weinig export is, terwijl die een jaar geleden haast explodeerde vanwege de dramatische oogst in het Verenigd Koninkrijk. Het VK is na herstel van de eigen productie nauwelijks aan de markt. In Duitsland is er momenteel veel eigen aanbod en weinig vraag.

Prognose: lichte prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.