Akkerbouw

Achtergrond

Markt boerenkool loopt rustig op zijn eind

De markt voor Nederlandse boerenkool begint op zijn eind te lopen, leert een belrondje langs verschillende telers.

De meeste reacties zijn tevreden, met name waar het de kwaliteit betreft. Door het uitblijven van winterse omstandigheden is die doorgaans goed tot zeer goed.

Zo klassiek als boerenkool als winterkost is, zo dichtgetimmerd is de handel, want die bestaat nagenoeg volledig uit contractwerk. Een teler die na het invullen van zijn contractkwantum nog wat wat voor de vrije handel over heeft, moet vaak  flink zijn best doen daar nog een klant voor te vinden. "En soms het dus ook niet."

Op marktplekken als The Greenery wordt nog wel vrije boerenkool aangevoerd, in de kwaliteit 'dubbel gestript'. Dit product doet het de laatste weken bij een dagaanvoer van zo'n 40 tot 50 colli heel netjes met zo'n 90 cent per kilo.

Deze prijs vormt evenwel geen afspiegeling voor de hoofdmoot van de markt. De bulk van de markt is rechttoe, rechtaan: het blad wordt van de stam afgehaald en gaat rechtstreeks de kist in voor afvoer naar de snijderij. Bij dubbel strippen wordt in een tweede bewerking de hoofdnerf van het blad verwijderd. Dit reduceert het netto gewicht met zo'n 30 procent, legt teler met meer dan 25 jaar boerenkoolervaring Tom Noordermeer in Abbenbroek uit. vanaf Naast zijn contractlevering aan een snijderij   belevert hij ook wat klanten met boerenkoolstammen, momenteel voor zo'n 50 cent per kilo.

Deze laatstgenoemde prijs komt aardig in de buurt van wat op contract geboden wordt, leert het belrondje. Snijderijen die onlangs nog extra boerenkool aankochten, betaalden hier 50 tot 60 cent per kilo voor, "maar dan hebben we het wel over partijen van goede kwaliteit", aldus een teler met een goede productie. "Collega's die het daar hebben laten liggen, komen met 60 cent tegenwoordig niet meer uit de kosten. Die worden jaarlijks wat hoger, dat gaat van de prijs voor gasolie tot de prijs voor gewasbeschermingsmiddelen en arbeid."
Doorgaans is de kwaliteit erg goed (geweest), door het uitblijven van enig winterweer. Wel heeft de vele neerslag hier en daar zijn sporen achter gelaten, met wat meer geel blad en uitmondend in wat kortere houdbaarheid.
De behoeft bij de snijderijen wordt behalve met Nederlandse boerenkool, vanaf half december ook gedekt met boerenkool uit Spanje. Snijderijen willen immers op safe spelen naar hun afnemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.