Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaad volgt prijs sojabonen

De koolzaadprijs krabbelt wat op. Vorige week noteerde het eerstaflopende termijncontract voor levering in mei op de termijnmarkt in Parijs boven de 375 euro per ton. Zo'n hoge koolzaadprijs was sinds begin december niet meer gezien in Parijs.

De koolzaadprijs liftte mee op de prijs van sojabonen. Die bleef goed op niveau door de grote aankopen van China in de Verenigde Staten.

Maar maandag moest de koolzaadprijs weer wat inleveren in Parijs. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) houdt in de laatste Wasde-prognose de voorraad soja in de VS onveranderd, terwijl analisten waren uitgegaan van een krimp vanwege de goedlopende export. Daardoor zakte de prijs van sojabonen op de termijnmarkt in Chicago. Dat duwde ook de koolzaadprijs omlaag in Parijs.

Wat de koolzaadprijs gaat doen is niet te voorspellen. Het is droog in grote delen van Brazilië en Argentinië. Dat kan de sojaproductie in die landen remmen. Dat is positief voor de koolzaadprijs. Maar daar staat tegenover dat de akkerbouwers in Canada naar verwachting dit jaar meer koolzaad gaan telen. Dat gaat ten koste van het tarweareaal, verwacht het Canadese ministerie van landbouw. Veel akkerbouwers vinden de tarweprijs te laag.

Wat ook meespeelt, is dat Australië veel koolzaad oogst. Het overheidsbureau Abares verhoogt de oogstprognose met 100.000 ton naar 3,5 miljoen ton. Dat is weliswaar 12 procent minder dan vorig seizoen van de akkers is gehaald. Maar het is wel de één na grootste koolzaadoogst ooit voor Australië.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.