Akkerbouw

Achtergrond

Industrie bepaalt aardappelprijs

De aardappeltelers zijn wat betreft de prijs hun greep op de markt vrijwel kwijt. Dat geldt zowel fritesgeschikte aardappelen als die voor de export. De verwerkende industrie heeft ruim grondstof ingekocht (contracten) en daarvan een deel voortijdig laten leveren.

De industrie kan al langere tijd rustig zijn plan trekken. Het houdt de inkoopprijs van grondstof op een peil dat in vergelijking met een jaar geleden ongeveer 10 euro per 100 kilo lager ligt.

Niet voor niets is er dit seizoen stevige discussie over de beursnoteringen. De telers hebben geen trek in een soort 'industrienotering' voor fritesaardappelen, nagenoeg gebaseerd op naast contractteelt meegeleverde overproductie, terwijl de verwerkers weer bezwaar maken tegen de invloed van incidentele dure verkoop aan buitenlandse fritesproducenten. Rechtstreekse transacties van telers met verwerkers, buiten meeleverhandel om, zijn dan ook schaars. Vrije aardappelen zijn nauwelijks gevraagd.

De export is matig, circa 10 procent beneden het vijfjarig gemiddelde. Dat scheelt indirect ook in de vraag naar fritesaardappelen. Opleving op korte termijn is onwaarschijnlijk. Uitvoer naar Rusland is er geheel niet, tot frustratie van alle Europese marktpartijen, want de Russen kunnen onze aardappelen op zich best gebruiken. Ook richting Duitsland en verder in de EU lukt het niet zo, er is goedkoper Belgisch en Frans aanbod. Dat alles maakt de beschikbaarheid van aardappelen nog eenvoudiger. In België is al vrij veel van de oogst 2013 afgeleverd, maar wijzen de resultaten van de februari-voorraadpeiling op stevige voorraad, met relatief klein aandeel vrij verkoopbaar.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.