Akkerbouw

Achtergrond

Hausse biologische peen houdt aan

Export van bewaarpeen uit de reguliere teelt is wat betreft de volumes nog steeds gering. In omringende landen spelen kwaliteitsproblemen waardoor men eerst eigen voorraad wil wegwerken.

Wat er weggaat aan veldgewas is hoofdzakelijk voor afzet in Duitsland, België en Tsjechië. Het heeft nog zeker geen effect op de telersprijs. Deze is overigens te laag om te kunnen zorgen voor meer aanbod van telers. Daardoor blijft de prijs gemakkelijk. Ook afzet van gewassen product loopt nog stroef. Er is een korte periode meer vraag geweest vanuit Frankrijk, als gevolg van overmatig neerslag in het zuidwesten. In het Verenigd Koninkrijk is zelfs heel veel wateroverlast, daarvan is in de peenhandel vooralsnog echter weinig effect te merken. Overigens is dit een afzetgebied waar de inkoper van de levensmiddelenhandel voorkeur heeft voor vers gerooid product. Verse peen scoort in deze fase van het seizoen qua kleur altijd beter dan bewaarpeen.

Ook in biologische peen spelen kwaliteitsproblemen, die echter gezien het toch al zeer krappe aanbod in met name Duitsland, prijsopdrijvend hebben gewerkt. Het is de vraag of met de recente prijsstijgingen een plafond is bereikt.  Israëlische peen komt in de loop van maart pas beschikbaar. De kwaliteit zal naar verwachting ook niet geweldig zijn.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.