Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt wacht op nieuw seizoen

Het is stil op de graanmarkt. De tarweprijzen stijgen een beetje, zowel op de termijnmarkten als op de fysieke markten. Mais werd deze week een beetje goedkoper. Het zijn kleine prijsschommelingen, bij gebrek aan richtinggevend nieuws.

Afnemers kopen alleen wat ze op korte termijn nodig hebben. Voor de rest wacht iedereen af wat het groeiseizoen op het noordelijk halfrond gaat brengen. Tot nu toe ziet dat er goed uit. Er zit een grote graanoogst aan te komen, maar dat leidt wel tot prijsdruk. Zolang er geen nieuwe ontwikkelingen zijn over de oogstprognoses, zijn geen grote prijsschommelingen te verwachten.

De tarweprijs krijgt wat steun doordat de VS en de EU erg veel tarwe blijven exporteren. De grote vraag is of de voorraden op zijn voor de nieuwe oogst begint op het noordelijk halfrond. Als dat zo is, dan is in mei en juni nog een prijsstijging te verwachten. De mate waarin, hangt af van de oogstverwachtingen voor het nieuwe seizoen.

Tarwe is een stuk goedkoper dan vorig jaar. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert deze week 197 euro per ton voertarwe, Rotterdam geleverd. Dat is 3 euro meer dan vorige week. Maar de notering ligt wel 55 euro onder het niveau van vorig jaar dezelfde week.

De maisprijs staat wat onder druk. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verlaagde in de laatste Wasde-prognose weliswaar de eindvoorraad mais in de VS, gezien de grote export. Maar de wereld houdt dit seizoen heel veel mais over. Dat blijft de prijs drukken.

Prognose: tarweprijs blijft stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.