Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnmarkt schrikt niet van beursnoteringen

De spanning loopt langzaam uit de aardappeltermijnmarkt. De gevoeligheid voor dalende noteringen is grotendeels verdwenen, maar zolang noteringen blijven dalen, is een herstel ook lastig te bewerkstelligen.

Er kwamen dinsdag 11 februari weer twee noteringen uit. Als eerste kwam PCA/Fiwap, die voor de Bintje-notering zakte tot 9-10 euro, een daling van 50 cent ten opzichte van vorige week. Voor de overige rassen bleef de notering staan op 10-12 euro. Als reactie op deze notering zakte de termijnmarkt naar €12,40.
De tweede notering die bekend werd gemaakt was die van Goes. Voor frites werd geen overeenstemming bereikt, de exportnotering zakte licht tot 12-14 euro (-25 cent). Hierdoor kwam er geen beweging meer in de termijnmarkt en sloot de markt op €12,40, een daling van 10 cent.
Qua handel was er weinig te beleven met ruim vijftig contracten die verhandeld werden. Premie ten opzichte van de cash-settlementprijs is er niet veel meer, maar zoals hier boven gezegd: met nog steeds dalende noteringen zal de premie ook niet makkelijk opgebouwd gaan worden.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.