Akkerbouw

Achtergrond

Aanbod aardappelen dekt vraag ruim

Verenigde Telers Akkerbouw kwam vrijdag 7 februari met twee identieke noteringen voor fritesgeschikte en exportaardappelen op de proppen: 12 tot 15 euro. Voor beide categorieën kwam dat neer op prijsdaling, zoals verwacht. De exportnotering zakte echter beduidend meer dan die voor fritesgeschikt.

Ook Rotterdam liet maandag de exportnotering meer dalen dan die van fritesgeschikt, al kon men de marktstemming toch nog rustig noemen, want er gaat best volume de grens over. In plaats van een stimulerende invloed heeft de export van aardappelen daardoor nu drukkend effect op de fritesnoteringen, die toch al erg moeizaam enig niveau houden.

Op de vrije markt ondermijnt de beperkte vraag het vertrouwen van telers, die meer aardappelen aanbieden, niet altijd omdat deze minder worden in de bewaring. Per saldo is het aantal fritestransacties klein. Op de termijnmarkt staat het aprilcontract onderhand op het niveau van de contractprijzen in de effectieve markt. Een veeg teken is verder dat Nederlandse fritesgeschikte aardappelen voor het eerst sinds december goedkoper zijn dan Duitse.

Het wordt de exporteur dus niet moeilijk gemaakt om aan de benodigde tonnen te komen. Hoe anders is de situatie dan vorig jaar, toen rond deze tijd iedere aardappel er één was en de marktsegmenten (frites, export, tafelaardappelen en zelfs zetmeel) in elkaars vijver visten. Er blijft nu ruim voldoende beschikbaar voor export. Verwerkers zijn dit seizoen toch al goed voorzien van grondstof, dankzij van meet af aan slagvaardige inkoop. En zo trekken export- en fritesprijzen naar elkaar toe.

Prognose: stabilisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.