Akkerbouw

Achtergrond

Vraag naar uien is zeer klein

De uienmarkt blijft heel flauw gestemd. De geldende telersprijzen, die de voor uien belangrijkste beurzen Goes en Emmeloord op het bord zetten, zijn met €1,00 tot €1,50 gezakt aan de bovenkant.

Ook de beurzen Leeuwarden en Middenmeer, die uien op een lager niveau noteerden, hebben de prijs naar beneden bijgesteld.

De export is tam, doordat de uitvoer naar Afrika (lees: Senegal) stagneert. Voor afleveren van uien in Senegal zijn vergunningen nodig. Voorafgaande op de stop die het land in het voorjaar altijd instelt op uienimport, komen dergelijke belemmeringen uiterst slecht uit. Tot dusver is weliswaar een enorme hoeveelheid uien geëxporteerd, maar de nog in bewaring aanwezige volumes zijn nog lang niet weggewerkt. Naar schatting is vanaf nu een gemiddelde weekexport van ruim 20.000 ton nodig om ervoor te zorgen dat alle zaaiuien van de oogst 2014 op zijn aan het einde van de rit, begin juli volgend jaar. Dat is circa 2.500 ton meer dan gemiddeld is gerealiseerd in de voorgaande vijf seizoenen en lijkt onhaalbaar.

De baalprijs à €10 tot €11 per 100 kilo staat onder druk. Uien die eerder zijn ingekocht op dat prijspeil voor levering in december gaan dus zonder enige marge weg. Sorteerders en verpakkers houden hun voorraad minimaal.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.