Akkerbouw

Achtergrond

Trage termijnmarkt na weekend

Maandag was er weinig omzet en prijsfluctuatie op de aardappeltermijnmarkt. Het aprilcontract ging een fractie lager op €4,40 (-10 cent) en sloot daarmee op het laagste punt van dit seizoen.

Aardappelen van de nieuwe oogst blijven een eigen koers varen en sloten prijshoudend, op €13,30. De beurs in Rotterdam noteerde eveneens wat lager met een fritesnotering van €2,00 tot €3,25 (-12,5 cent). De exportnotering bleef ongewijzigd op €7,00 tot €8,50. De fritesverwerkingscijfers die vrijdag bekendgemaakt werden, waren zoals verwacht werd en konden de termijnprijs niet in beweging krijgen.

De export over de maand november was prima, met ruim 72.000 ton. Steeds duidelijker wordt dat de mogelijkheden voor de export van consumptieaardappelen vooral buiten Europa liggen. Voor het fritessegment geldt hetzelfde, ook in deze markt liggen de groeimogelijkheden vooral in de afzet buiten de eurozone. Dit alles geholpen door een zeer laag prijsniveau van de grondstof en de concurrerende koers van de euro.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.