Akkerbouw

Achtergrond

Termijnprijs einde van week stabiel

Aan het eind van de vorige week bleef de termijnprijs stabiel. Met een slotprijs van €4,60 sloot het aprilcontract vrijdag op gelijk niveau als de voorgaande dag af. Het junicontract sloot op €5,80 (+10 cent). De nieuwe oogst veranderde niet en sloot op €13,20.

De effectieve markt liet de vorige week niets zien als het om prijsfluctuatie gaat. De noteringen van Belgapom en het Franse RNM bleven vrijdagochtend ongewijzigd voor de fritesgeschikte Bintjes, op €1,25. De cash-settlementprijs van Eurex bleef dan ook staan op €2,50.

De marktomstandigheden in de effectieve markt worden nog altijd bepaald door het overaanbod van slecht houdbare partijen. De meeste bewaarproblemen doen zich voor in België en zuidoost Nederland, maar ook In Duitsland en Frankrijk ontkomt men niet aan problemen in de bewaring.

De fritesverwerkers draaien dit seizoen op volle capaciteit, maar laten nog geen belangstelling zien voor aardappelen uit vrije segment. De export van consumptie aardappelen blijft door het lage prijsniveau en de goedkope euro goed doorlopen. Ook de verwerkende industrie vaart wel bij de lage grondstofprijs en de goedkope euro. De fritesexport naar afnemers buiten de eurozone heeft in de eerste drie maanden van dit seizoen recordhoogtes bereikt. Vanuit de EU-5 werd 222.000 ton ofwel 30 procent meer geëxporteerd dan vorig seizoen.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.