Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Termijnmarkt kalm, boerenorganisaties roeren zich

De termijnmarkt startte op maandag 8 december de week met een prijshoudende stemming en een verloop van €4,50 naar een slotprijs €4,80.

De omzet concentreerde zich op het aprilcontract, juni werd niet gehandeld. De nieuwe oogst bleef onveranderd met een slotprijs van €13. De openstaande positie daalde licht naar 4.347 (-12) contracten. De stemming in de effectieve markt blijft onveranderd rustig, dit resulteerde in ongewijzigde fritesnotering in Rotterdam. De fritesgeschikte 40+ noteerde met €2,00-3,50 hetzelfde als vorige week. De prijs voor de fritesgeschikte 40/50 zwakte af naar €3,50-5,00 (-0,50). De exportnotering was met €7,00-8,50 een kwartje lager.

Aan het boerenfront komt men in beweging om beter te anticiperen op de huidige slechte marktomstandigheden. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond( NAV) roept haar leden op om het aardappelareaal met 10 tot 15 procent te laten krimpen voor het komende seizoen. Ook het Franse UNPT roert zich en adviseert haar boeren om het nieuwe seizoen te kiezen voor een groter areaal granen. De gestage stijging van het aardappelareaal in de EU-5 zorgt voor een te kwetsbare marktsituatie en overproductie, volgens de twee producentenorganisaties.

De Vries & Westermann

Laatste reacties

  • Penkie Menki

    Allemaal doen, dan ga ik er 20% meer zetten ☺

  • eenvoudige boer

    Gewoon ieder jaar ongeveer hetzelfde areaal poten. Ik ga daar niet op inspelen, je weet immers nooit wat voor jaar het gaat worden.

  • info36

    Het aardappelareaal is structureel 20% te groot. Blijf je bij het oude dan kies je voor structurele armoede. Goed bezig boeren!

Of registreer je om te kunnen reageren.