Akkerbouw

Achtergrond

Telersprijzen fritesaardappelen uiterst laag

Er is overvloed aan fritesaardappelen. Verwerkers hebben al moeite om de contractleveranties en bijbehorende 'overtonnen' op te nemen, laat staan dat vrije handel floreert.

Het tot nog toe trieste dieptepunt: Belgapom noteerde vrijdag 5 december de Bintjes op €1,25. Rotterdam gaf vorige week maandag 1 december voor het eerst een fritesnotering à €2,00 tot €3,50 (die prijs bleef maandag 8 december onveranderd). Deze drukte meteen de referentieprijs voor fritesgeschikt van Nederland, een van de vier prijzen die de basis vormen voor de wekelijkse cash-settlement prijs van de termijnmarkt in Frankfurt. Deze referentie zakte met 52 cent ondanks stabiele en gestegen noteringen van Goes en Emmeloord. Overigens trekt Nederland nog steeds de kar in het noordwesten van de EUwat de prijzen betreft.

Het prijspeil van de effectieve markt voor in april geleverde fritesaardappelen hangt volgens de meldingen in systeem Agriprins rond de €5. De meldingen betreffen overigens alleen meelevering, zoals al weken het geval is.

Net zoals opgaat voor de effectieve handel vertoont de stand van zaken op de aardappeltermijnmarkt heel veel gelijkenis met die van  seizoen 2011/2012. Ook toen was er te veel aanbod van fritesgeschikt en had de markt weinig vertrouwen in de goede afloop. Het aantal verhandelde contracten voor april was in de periode van tien weken sinds begin oktober circa 3.600, net als in 2011. Alleen stond de prijs van het aprilcontract toen nog op ruim €7,50 ofwel meer dan €2,50 hoger dan het huidige niveau, dat onder de €5 is beland.

Prognose: flauwe markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.