Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Suikerprijs stijgt komend jaar

De termijncontracten voor suiker noteren voor het nieuwe seizoen hoger dan voor het oude.

Op de termijnmarkt in Londen sloot maandag het contract voor levering in maart op $397,50 per ton suiker. Het contract voor oktober 2015 sloot op $428,60. Voor levering in mei 2016 werd maandag $449 betaald.

Het verschil in noteringen geeft aan hoe analisten de suikermarkt inschatten. De meeste analisten verwachten dat de wereld dit seizoen 2014/2015 meer suiker verbruikt dan het produceert. Dit wordt dan het eerste seizoen in vijf jaar dat de productie lager uitvalt dan het verbruik.

Dat is ook de reden dat de suikerprijs ondanks de productiedaling toch zo'n $50 per ton goedkoper is dan eind vorig jaar. De overschotten hebben de suikervoorraden op de wereld flink laten groeien. Grote voorraden drukken de prijzen, omdat oogstperikelen niet zo snel tot een tekort leiden.

Het Australische overheidsbureau Abares wijkt af van de meeste analyses. Abares verwacht nog een klein overschot dit seizoen van 200.000 ton. Dat stelt echter niks voor op een wereldproductie van zo'n 175 miljoen ton. De gemiddelde suikerprijs op de termijnmarkt in New York in seizoen 2014/2015  schat Abares op 16 dollarcent per pound. Dat is de laagste gemiddelde seizoensprijs in zes jaar. Abares schat de suikervoorraad in de wereld op 76,8 miljoen ton. De verhouding tussen eindvoorraad en verbruik bedraagt 42 procent. Dat is veel hoger dan bij graan. Daar varieert de stocks-to-use-ratio van 15 tot 25 procent.

Prognose: suikerprijs stijgt.

Eén reactie

  • marc47

    Het spreekt zichzelf tegen !

Of registreer je om te kunnen reageren.