Akkerbouw

Achtergrond

Status quo qua aardappelprijzen

Doetinchem - DCA, VTA, Goes en Emmeloord noteerden afgelopen vrijdag, Tweede Kerstdag niet. Alleen Bintje.info en Euronext gaven een notering, beide trouwens gelijk gebleven aan de eerdere notering.

Bintje.info noteert €50 tot €52 voor de maat 28-35 mm en €29 tot €31 voor de maat 35-45 mm. Euronext handhaaft de termijnmarktprijs van €4,40 per 100 kilo aardappelen voor het april-contract.

Er is weinig tot geen handel deze tijd van het jaar. Trouwens, het hele oogstseizoen is er al sprake van weinig handel in vrije aardappelen. Met contractaardappelen en een overvloed aan overaardappelen hebben de verwerkers geen behoefte aan nog meer grondstof. Ze krijgen deze bulk al haast niet weggewerkt.

Vrije fritesaardappeltelers hadden nog een beetje hoop dat extra export en aardappelzetmeelverwerker Avebe de overspannen aardappelmarkt wat zouden kunnen ontlasten. Wat Avebe betreft gaat die vlieger echter niet op. Enkele weken geleden meldde Avebe-CEO Bert Jansen dat Avebe als concern geen vrije fritesaardappelen gaat bijkopen, omdat hun eigen zetmeeltelers zelf al meer dan voldoende zetmeelaardappelen hebben. Wel zorgt de relatief goede zetmeelaardappelprijs ervoor dat het aanbod vrije aardappelen niet nóg groter is geworden. De zogenoemde dubbeldoelrassen, die zowel geschikt zijn voor zetmeel als voor frites, verkopen zetmeeltelers nu niet op de vrije markt, maar gaan alsnog naar Avebe. De B en C-prijs, de prijs voor zetmeelaardappelen boven quotum, zijn namelijk hoger dan de beursprijs voor vrije fritesaardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.