Akkerbouw

Achtergrond

Sojamarkt nog stabiel, koolzaad duurder

De export van sojabonen uit de Verenigde Staten blijft goed doorlopen, een trend die al weken gaande is. Het ten opzichte van de graanmarkt stabielere niveau wordt ook gesteund door andere factoren, zoals logistieke problemen die de aanvoer belemmeren.

Daarnaast blijven de prijzen voor oliezaden in het algemeen - dus ook koolzaad - behoorlijk goed in de benen, ondanks een dalende markt voor ruwe olie die pas op wat langere termijn effect krijgt. Er is veel vraag naar oliezaden op de wereldmarkt waar het aanbod niet in meegaat. In Duitsland schuiven telers handelsactiviteiten even voor zich uit naar volgend jaar; na de feestdagen is er nog gelegenheid genoeg om zaken te doen.

De markt is in opwaartse tendens. Wat ook invloed lijkt te krijgen, is de verwachting dat volgend jaar in de Europa de productie van koolzaad flink zal teruglopen. Het vooralsnog tijdelijke verbod op gebruik van neonicotinoïden bevattende zaadontsmettingsmiddelen gaat naar verwachting de koolzaadproductie drukken als gevolg van teruglopend areaal. De areaalontwikkeling kan nog voor verrassingen gaan zorgen. Uitgangspunt is een terugval van de Europese koolzaadproductie met bijna 5 procent, maar de verwachte krimp in belangrijke productiegebieden is aanzienlijk.

Op de termijnmarkt in Parijs is de prijs van het eerst aflopende contract koolzaad (februari 2015) sinds begin december met circa €14 gestegen tot meer dan €352 per ton begin deze week.

Prognose: vaste markt koolzaad.

Of registreer je om te kunnen reageren.