Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Rusland stelt vijf maanden exportheffing in op tarwe

Rusland stelt een exportheffing in op tarwe. Dat drijft de tarweprijs op. Ook de kou in de EU, VS en Rusland houdt de tarwemarkt bezig.

De graanmarkt werd tot kerst gedomineerd door de onduidelijkheid die Rusland liet bestaan over de exportheffing. Daardoor sloten de termijncontracten voor de oogst van 2014 (levering in januari, maart en mei 2015) op de termijnmarkt in Parijs vorige week boven de €200 per ton. Dat prijspeil is niet gezien in ruim zeven maanden.

Nu is er duidelijkheid over de exportheffing. Rusland belast de export van tarwe van 1 februari tot en met 30 juni 2015. De heffing bedraagt 15 procent van de prijs, vermeerderd met €7,50 per ton. De heffing bedraagt minstens €35 per ton. Zo'n hoge heffing is effectief. Rusland kan dan niet meer concurreren op de wereldmarkt, waardoor de export stilvalt. Dat is de bedoeling van president Poetin, die de heffing instelt om de stijging van de binnenlandse voedselprijzen te keren. Russische exporteurs proberen zo veel mogelijk tarwe de grens over te slepen, vóór ze zich op 1 februari uit de markt prijzen.

Egypte kocht onlangs 120.000 ton Russische tarwe voor levering in januari. Deze tarwe wordt niet belast met de heffing, laat Rusland weten aan Gasc, het Egyptische inkoopbureau. Rusland wil vermijden dat het ruzie krijgt met Egypte over de levering van tarwe. Dat gebeurde in 2010 nadat Rusland de graanexport begin augustus helemaal verbood omdat de graanproductie laag was vanwege droogte. Egypte betitelde Rusland toen als een onbetrouwbare leverancier. Sinds 1 juli 2014 kocht Egypte 2,9 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt. Daarvan kwam 1 miljoen ton uit Frankrijk, 780.000 ton uit Roemenië en 765.000 ton uit Rusland.

De graanmarkt houdt zich ook bezig met de kou op het noordelijk halfrond. Het is winter geworden in de EU. De VS verwacht een nieuw koufront, maar daar is de wintertarwe over het algemeen goed bedekt met sneeuw. Dat is anders in Zuid-Rusland. Daar gaat het deze week hard vriezen en er ligt weinig sneeuw. Dat vergroot de kans op uitwintering van graan.

Eén reactie

  • koestal

    anders hongersnood in eigen land,de roebel is ook niet veel meer waard

Of registreer je om te kunnen reageren.