Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Rusland maakt graanmarkt nerveus

De nervositeit op de graanmarkt is goed te zien op de termijnmarkt in Parijs. Daar werd dinsdag 4,7 miljoen ton tarwe in één dag verhandeld. Dat is een record voor Parijs. De cashsettlement voor het januaricontract sloot dinsdag op €195 per ton. Dat is €6,25 boven de eindstand van vrijdag.

Het is nog steeds onduidelijk of Rusland de tarwe-export gaat beperken. De druk wordt wel groter om dat te doen. De roebel kelderde de laatste dagen. De export van graan wordt daardoor steeds interessanter voor de Russische exporteurs, omdat het graan op de wereldmarkt wordt uitbetaald in dollars. Daar krijgen ze steeds meer roebels voor terug. Vorige week nog wisten de Russen 120.000 ton tarwe te verkopen aan Egypte.

Door de export komt minder tarwe beschikbaar voor de binnenlandse consumptie. Dat wordt nog eens versterkt door de koersval van de roebel. De telers houden de tarwe zo lang mogelijk vast. Dat loont, want hoe langer ze wachten des te meer roebels ze ervoor kunnen krijgen. Het is hun verzekering tegen de voortdurende geldontwaarding. Maar ook dat drijft de tarweprijs omhoog.

En dat baart de overheid zorgen. Het duwt de voedselprijzen omhoog. En omdat de Russen relatief een groot deel van hun inkomen besteden aan voedsel, jaagt het ook de inflatie omhoog. Veel analisten verwachten dan ook dat de Russische overheid er niet aan ontkomt om de export te beperken.

Prognose: tarweprijs stijgt.

Laatste reacties

 • agro1

  de rus en het weer gaan helpen. beetje regen in au, Russische droogte en vorst en us vorst en ook droogte, can winter en spoorcapaciteitsschaarste. en ja, papier is gewillig, als je ervoor betaald wordt, schrijf je wat ze zeggen, maar de werkelijkheid is weerbarstig. prijs zal iets normaler peil bereiken, daarop zal reactie volgen, maar niveau zal iets hoger komen, commodities worden steeds schaarser en zullen dus 'de trap oplopen'. bereidt u voor.

 • detelg1

  Wat zal die graanprijs zakken in augustus/september. want dan moeten al die opslagen leeg!!

 • agro1

  beetje laat juli leegmaken is beter. rus heeft al zoveel export gehad, dat hij begint te sparen.

 • koestal

  De Russen moeten hun eigen volk ook nog voeden anders komt er nog meer onrust,dat is niet goed voor de al dalende populariteit van Poetin

Of registreer je om te kunnen reageren.