Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Prijzen op flauwe aardappelmarkt bewegen nauwelijks

De aardappelprijzen zijn in de afgelopen week op een enkele uitzonderingen binnen het segment wasserijgeschikt onveranderd gebleven. Dat wil zeggen dat er geen beweging in de markt te krijgen is.

Of alle noteringen ook daadwerkelijk gemaakt zijn op basis van transacties lijkt dubieus. Emmeloord meldt in ieder geval maar bij de noteringen voor fritesgeschikt dat daarvoor weinig transacties zijn geweest. Het prijsinformatiesysteem voor directe handel tussen telers en verwerkers in Nederland liet er maar twee zien, voor meeleveraardappelen. Innovator voor levering direct brengt daarnaar te oordelen €3 op en Challenger voor april €4,50.

Op de termijnmarkt zijn wel prijswijziging, daar zakken zowel het april- als het junicontract gestaag verder af. De markt is onveranderd flauw. Export- en verwerkingsgegevens over de maand november die op vrijdag 19 december bekend werden, wezen uit dat er hoe dan ook veel aardappelen zijn ingevoerd. Het heeft wat weg van water naar de zee dragen, maar het prijsverschil tussen Nederland en bijvoorbeeld België is zelfs bij het huidige bedroevend lage prijspeil nog aanzienlijk.

De beurs in Rotterdam moest op maandag wel een veer laten. De notering voor fritesgeschikte aardappelen bestemd voor de industrie in Nederland, België of Duitsland leverde aan de bovenzijde 25 cent in en kwam daarmee op €2,00 tot €3,25 per 100 kilo. Fritesgeschikt in de maat 40/50 millimeter zakte aan de bovenkant met 50 cent naar €2,50 tot €3,00 per 100 kilo.

Prognose: onveranderd laag.

Laatste reacties

  • bert bert

    Het is nu een leuke handel hoor.Heel veel aanbod van moeilijk te bewaren aardappelen .Ze gaan nu bijna gratis naar fabriek ,en boer wilt ze kwiijt liever vandaag als morgen .En bij zeer natte partijen betaalt boer nog extra de waskosten .Het is gelijk de kerstman die kadootjes doet naar de aardappelverwerking..Waarom moeten ze dan meer geven voor de aardappelen .Of ligt de fout bij de boer die ze dan gratis meegeeft.
    oordeel zelf maar

  • koestal

    Het moet eerst winter worden,dus vriezen ,dan komt er beweging in de aardappelprijzen !

Of registreer je om te kunnen reageren.