Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Prijsopleving witlof maakt slecht jaar iets minder slecht

De prijsvorming voor witlof na week 39 heeft al met al de middenprijs over heel 2014 nog wat kunnen opkrikken.

Maar het is lang niet voldoende geweest om het afgelopen jaar positief af te kunnen ronden. "Tot afgelopen augustus was het nog slechter dan in 2013", constateert een teler die levert aan het Belgische BelOrta. Met inbegrip van de genoemde prijsopleving verwacht hij dit jaar uiteindelijk zo'n 6 cent per kilo lof meer om te zetten dan in 2013, "maar dat is nog steeds 15 cent per kilo te weinig om quitte te draaien. Daar helpen ook de mooie kerstprijzen niet aan, die momenteel voor de BelOrta-klok gemaakt worden". Voor vrijdag en aanstaande maandag verwacht hij een niveau van meer dan €1,20 per kilo.

Een witloftrekker voor veiling ZON weet nu al dat hij dit jaar gaat uitkomen op een gemiddelde uitbetaalprijs van 54 cent per kilo. "Iedereen heeft geprofiteerd van de prijsopleving vanaf oktober. Maar bij veiling ZON hebben ze het laten liggen vind ik." Klokprijzen zeggen volgens hem niets. "Vorige week was de uitbetaalprijs 60 cent per kilo. Deze week is de prijs voor de klok flink opgelopen tot €1,18 vandaag, maar het zou me meevallen als daar uiteindelijk 80 cent van overblijft. Supermarkten Lidl is er voor witlof de belangrijkste afnemer, dan moet je laag inzetten. Blijft er witlof over, dan zijn er geen andere kopers." Wat hem betreft pakt 2014 dan ook vergelijkbaar slecht uit als 2013. "Zo kun je uiteindelijk geen teler blijven."

Bij een aan The Greenery leverende collega is bij de vraag 'wat 2014 heeft opgeleverd' een vergelijkbaar geluid te horen. "Tot week 39 dreigden we 6 à 7 cent onder het niveau van 2013 uit te komen. Die achterstand hebben we nog weg kunnen werken. Uiteindelijk heeft 2014 even veel gekost als 2013. Dat mag je dramatisch noemen."

Laatste reacties

  • koestal

    weinig geld voor zo,n mooi product

  • info36

    Leuk he, afhankelijk zijn van Lidl.

Of registreer je om te kunnen reageren.