Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Prijs schommelt op onrustige graanmarkt

De graanmarkt is onrustig. Vorige week stegen de noteringen op de fysieke markten en de termijnmarkten. Deze week doen de prijzen een stapje terug. De onrust wordt veroorzaakt door de vele onzekerheden.

Het enige wat vaststaat is dat de tarwe in delen van Rusland en Oekraïne slecht ontwikkeld de winter in gaat door droogte. De omvang van de plantjes kun je immers meten.

Voor de rest is onzekerheid troef. Hoe komt de tarwe in het voorjaar uit de winter? Wat doet de regen met de kwaliteit van de tarwe die nu in Australië en Argentinië wordt geoogst? Gaat Rusland echt de export van tarwe beperken? Niemand die het precies weet. De Russische overheid kan twee kanten op redeneren. Geruchten over exportbeperkingen jagen de prijs omhoog, waarna Rusland de export tegen hogere prijzen kan hervatten. Het is ook mogelijk dat Rusland voedsel betaalbaar wil houden om sociale onrust te voorkomen, en dus echt de export gaat beperken. De onzekerheid leidt tot prijsschommelingen. En dat trekt weer speculanten aan, omdat die alleen wat kunnen verdienen bij instabiele prijzen. Hun inbreng op de graanmarkt vergroot de onrust nog eens extra.

Het maakt het onduidelijk welke kant het opgaat met de graanprijzen. De rest van dit jaar zijn geen grote schommelingen meer te verwachten, zoals gebruikelijk vlak voor de feestdagen. Veel graankopers hebben zich voor de rest van het jaar ingedekt. De markt wacht met spanning af welke kant de prijzen opgaan in januari.

Prognose: graanmarkt is instabiel.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wie op dit forum zit in Rusland of Oekraine en kan ons vertellen hoe het zit? Wat denken jullie?

 • piethermus1

  Poetin zoekt alle middelen om aan geld te komen, met die instortende roebel en economie die te veel van olie afhankelijk is en nooit wezenlijk hervormd is... Zwart Russisch geld mag ook weer terugkomen... Poetin's regime is aan het verkruimelen en loopt op zijn eind.... Nog effe volhouden... Krijg ik gelijk met mijn opiniestuk in en Volkskrant, Telegraaf, BNDeStem, Nederlands Dagblad, NRC Handelsblad?

  <>

 • farmerbn

  Hopelijk blijft Poetin de grote baas in dat grote land. Als hij vertrekt en zijn opvolger is zo slap als Rutte dan valt het land uiteen. Je krijgt dan dezelfde rotzooi als in Oekraine, Syrie en Egypte met terroristen, opstandelingen,afscheiders, bendes voor de olievoorraden enz.

 • piethermus1

  Sommige lieden hebben graag een fuhrer blijkbaar...

Of registreer je om te kunnen reageren.