Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Ook duurzame peen in supermarkt

Dronten – Na de duurzame Veldleeuwerik-ui ligt er nu ook duurzame peen in de supermarkt. Bovendien is de afzet van duurzame ui en peen uitgebreid van een proef bij elf naar ruim zeventig Deen-winkels.

In de proef werden de duurzame producten - in de markt gezet door uiensorteer en –handelsbedrijf Gebroeders Van Liere - goed door de consument ontvangen. Supermarkt Deen legt de artikelen nu in alle winkels. De uien en wortelen worden geteeld door akkerbouwers die zijn aangesloten bij Stichting Veldleeuwerik, dat zich inzet voor duurzame landbouw in Nederland. Van Liere is sinds het begin ketenpartner van Stichting Veldleeuwerik.

"Duurzaamheid is langetermijndenken", legt Willy Becker, verkoopleider bij Van Liere, uit. "Als we willen dat de generaties na ons ook nog goed kunnen boeren, dan moeten we dingen anders doen."

Dat is mooi, maar het moet natuurlijk ook wat opleveren. Daarom worden steeds meer Veldleeuwerikproducten als zodanig in de markt gezet, zoals ook het pondje kristalsuiker van Suiker Unie.

Duurzame ui en peen wordt in een verpakking van gerecycled karton aangeboden en dat valt goed bij consumenten, zegt Becker. "We hebben wel het idee dat het in steden harder loopt dan op het platteland. Mensen die in de stad wonen doen meestal vaker boodschappen, waardoor er meer verkoopmomenten zijn."

Een maand geleden begon van Liere de Deen-supermarkten te beleveren met de duurzame producten. Het gaat hierbij niet om een enorme aantallen. "We hebben nu zo'n 10 ton uien geleverd en er zijn wat nabestellingen."

Maar de ambitie is groot; Van Liere wil er volgend jaar twee winkelformules bij hebben om meer afzet te creëren. Dat valt niet mee, want er liggen meer uien in de supermarkt. Volgens Becker concurreert de duurzame ui echter niet met de gangbare of biologische ui. "Duurzaam is iets anders. Ons concept is onderscheidend, we kunnen de retail zo op onze eigen manier bedienen en het is gewoon een vorm van afzet."

Deen bepaalt de prijs. Deze is voor de uien 79 cent en voor peen 99 cent per kilo. De meerwaarde van duurzame akkerbouw moet de teler zoeken op zijn eigen bedrijf, zegt Becker. "Hoe hij omgaat met zijn grond, teelt en bouwplanrotatie."

Van Liere wil het proces verder automatiseren en een bredere afzet leidt tot meer inkomsten. "Dan kunnen we er ook meer op investeren."

Eén reactie

  • trijnie

    99ct is niet veel. Ik betaal voor de biologische winterpeen meestal meer bij de plus en ook bij de lidl

Of registreer je om te kunnen reageren.