Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Onzekerheid beheerst flauwe uienmarkt

Uientelers beginnen wat meer hun uien los te laten, nu de prijzen in zes weken tijd met €3 per 100 kilo zijn gezakt.

In de aanloop naar de jaarwisseling wil men onderhand meer cash zien, ook met het oog op matige inkomsten van met name de aardappelen. Drukkend aanbod van partijen uien van mindere kwaliteit, zoals in het vorige seizoen, is weinig aan de orde. Inkoop van uien is bij de geldende verlaagde telersprijzen toch nog matig. Er valt bij een baalprijs van net €10 amper quitte te draaien.

Sorteerders en verpakkers houden hun werkvoorraad zo klein mogelijk en willen in januari zeker geen groot volume in bezit hebben. De onzekerheid van de uienafzet na januari houdt de markt al weken in de greep. In het vroege voorjaar stopt Senegal met toelating van importuien, maar ook landen als Ivoorkust en Mauritanië zijn dan minder aan de markt. De grote plantuienoogst in juli en de juist matige afname van zaaiuien voor industriële verwerking in Polen hebben het beeld van de uienmarkt vertroebeld.

Begin volgende week rapporteert Verenigde Telers Akkerbouw over de peiling van de voorraden bij de aangesloten leden per begin december. Deze zullen zeker niet kleiner zijn da vorig jaar, ondanks de al grote geëxporteerde volumes.

Prognose: prijsdruk.

Eén reactie

  • koestal

    Er moet eerst wat winter worden

Of registreer je om te kunnen reageren.