Akkerbouw

Achtergrond laatste update:5 aug 2015

Nieuw referentiesysteem voor suikerbieten

Met ingang van 2017 hanteert Cosun een systeem van leveringsrechten op basis van aandelen. aanleiding is het wegvallen van de suikerquota.

Cosun voegt vanaf 2017 de ­basisreferentie en aandelen samen. De referentie is bepalend voor de toekomstige leveringsrechten. De verhouding tussen hoeveelheid referentie en aantal aandelen wordt voor iedere teler gelijk. Sommige telers moeten extra inleggen en anderen krijgen inleg terug.

Er moest iets veranderen

Dat zei Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie, op de teeltvergaderingen. “Met het vervallen van de Europese suikerquota valt de basis onder het huidige sys­teem van basisreferentie weg. Er moet iets veranderen. Vandaar deze samensmelting.”

Geen grotere financiële inleg

Het aantal aandelen dat telers hebben ten opzicht van hun basisreferentie verschilt per teler. De meeste bietentelers leveren 30 tot 35 ton quotumbieten per aandeel. “Veel telers zullen aandelen bij moeten nemen, sommigen hebben er al voldoende”, legt Sikken uit. “De coöperatie wil over het totaal geen grotere financiële inleg. De telers die al relatief veel aandelen hebben, krijgen inleg terug; zij die nu relatief weinig aandelen hebben moeten extra inleggen. Dat is niet ingrijpend, het gaat om ongeveer 3 cent per kilo polsuiker.”

Van basisreferentie naar vast getal

Het huidige vertrekpunt voor het leveringsrecht is de basis­referentie, die wordt gebaseerd op de geleverde suiker binnen de toewijzing van de afgelopen vijf jaar en daarvan de drie beste. Na het vervallen van het quotum verdwijnt deze voortschrijdende bepaling en wordt het een vast getal.

Ledenleveringsbewijs

Voor dit recht introduceert Cosun de term ledenleveringsbewijs. Voor bieten die in de toewijzing vallen, geldt vanaf 2017 een minimale ledenprijs van € 32,50 per ton bij een suikerpercentage van 17 en een winbaarheid van 91 punten.

Of registreer je om te kunnen reageren.