Akkerbouw

Achtergrond

Kleine bewegingen in prijs oliezaden

De prijzen voor oliezaden staan veel minder onder invloed van de gewijzigde omstandigheden die de graanmarkt zo vast stemmen.

Het gedaalde prijspeil van palmolie heeft een dempend effect, meldt graanmarktbureau Agritel. In de wereldhandel is ook op termijn niet bijzonder veel beweging waar te nemen.

Productietoename van sojabonen in de Verenigde Staten weegt ruimschoots op tegen de naar beneden bijgestelde (maar evengoed nog aanzienlijke) oogstprognose voor Argentinië. De International Grains Council heeft eind november daarom de verwachte wereldproductie aan sojabonen iets opgewaardeerd, naar 308 miljoen ton. Dat is 8 procent meer dan een jaar geleden. Het verwachte verbruik is ten opzichte van de prognose van eind oktober vrijwel gelijk gebleven. Dat levert een kleine toename op van de theoretische voorraden aan het einde van het boekjaar. Deze komen volgens IGC uit op 40 miljoen ton, ruim twee vijfde meer dan de hoeveelheid waarmee het seizoen op 1 juli begon.

China zal naar verwachting meer gaan invoeren, maar wat dat betreft is de groei gekalmeerd, omdat er in het afgelopen jaar al zoveel is aangekocht. De sojamarkt is al met al redelijk stabiel, getuige ook de soja-prijsindex van IGC over november.

De met de sojamarkt sterk verweven koolzaadprijzen hangen op de termijnmarkt in Parijs tussen €335 en €345 per ton voor het eerste aflopende contract. Dat is naar schatting €30 minder dan vorig jaar rond deze tijd.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.