Akkerbouw

Achtergrond

Flauwe, statische markt fritesgeschikt

Voor aanvoer van fritesgeschikte aardappelen buiten de gewone contractleveranties hebben de verwerkende bedrijven momenteel geen belangstelling. Op de vrije markt is hoegenaamd geen beweging.

Het prijsinformatiesysteem Agriprins meldde in de vorige week welgeteld drie transacties, alle meegeleverde overproductie van contracttelers. In juni volgend jaar te leveren Fontane ging van de hand voor €5,95. Dat is amper de stand van het junicontract op de Eurex aardappeltermijnmarkt in Frankfurt. Het aprilcontract haalt daar nog geen €5.

Het is overduidelijk dat in de effectieve markt voor vrije aardappelen, fritesgeschikte althans, nauwelijks belangstelling is. De fritesfabrieken komen zeer gemakkelijk aan grondstof. Export van aardappelen vanuit Nederland loopt wel door, maar zeker niet hectisch en vooral naar bestemmingen overzee. Binnen de EU is er veel concurrentie van Duitse, Belgische en Franse aardappelen. Het aanbod over de hele linie is stevig, temeer doordat er ook vanwege houdbaarheidsproblemen aardappelen bij de telers weg moeten. Dat geldt zeker in Duitsland (melding van Bureau Aardappelmarkt Informatie) en volgens PCA in België.

In de noteringen was vorige week minimale beweging: kleine prijsverlaging voor enkele rassen tafelaardappelen. Rotterdam gaf maandag ongewijzigde prijzen door. Fritesaardappelen leveren €2,00 tot €3,50 en exportaardappelen €7,00 tot €8,50 per 100 kilo. Opbrengst bij levering aan drogerij en/of verwerking tot veevoer begint bij €1.

Prognose: prijs hooguit gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.