Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Emotie en speculatie op graanmarkt

De graanmarkt wordt weer eens beheerst door emoties en speculaties.

De tarweprijs steeg de laatste weken fors en nam de maisprijs mee omhoog. Maar als je kijkt naar de graanbalansen dan is er dit seizoen genoeg tarwe en mais. Dat werd vorige week bevestigd door de jongste prognose van de International Grains Council. De graanvoorraden in de wereld groeien naar een record van 429 miljoen ton. Bij tarwe komt er 6 miljoen ton bij en bij mais maar liefst 19 miljoen ton.

Toch wordt graan duurder. De tarweprijs stijgt deze week op de Nederlandse beurzen met €7 tot €13 per ton. De beurs in Goes verhoogt de maaltarweprijs met €13 naar €168 per ton. Voertarwe stijgt met €12 naar €160 per ton. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de beurzen in Groningen en Middenmeer verhoogden de tarweprijs met €7. De RVO verhoogde de maisprijs met €3. Ook op de termijnmarkt in Parijs werden tarwe en mais duurder. Maar gisteren tijdens de handelsdag stonden de noteringen even onder druk. Speculanten nemen hun winsten na de snelle stijgingen van de laatste dagen.

De onrust wordt veroorzaakt door berichten die de tarweproductie kunnen remmen. Het regent in Argentinië en Australië tijdens de oogst. Het was erg koud in Rusland en de VS waardoor uitwintering dreigt. De EU exporteert erg veel tarwe. En er zijn geruchten dat Rusland de graanexport wil belemmeren om de inflatie te beteugelen. Zeker is het allemaal niet, maar blijkbaar wel genoeg om tarwe flink duurder te maken.

Prognose: tarweprijs stijgt.

Laatste reacties

 • info36

  Dat tarwe duurder wordt komt niet doordat er teveel is zoals jullie maar blijven schrijven maar omdat er te weinig is. Als er wereldwijd zoveel teveel was kon Europa ook niet zo veel exporteren.

 • mr X

  #info36- U bent zeker producent van tarwe. Er is inderdaad veel tarwe op de markt. Zoveel beweging naar boven en beneden; het is allemaal emotie.

 • ed12345

  Het is gewoon een feit geruchten en berichten maken en breken de markt .Daar horen ook de geruchten bij dat Rusland een export stop gaat instellen.De grote opkopers zoals b.v. egypte zijn op dit moment bang om tussen de wal en het schip te vallen ,Frankrijk kan op dit moment niet al z'n vaste klanten bedienen met een goede kwaliteit baktarwe .Ik denk dat het vooral de verschuivingen in klant koper de geruchten in beweging zet,maar ik geloof niet dat pakweg mei juni de markt nog zo hoog is,dan hebben de meeste granen hun plekje gevonden

 • John*

  dat is de handelen toch? inkopen voor 140 tot 150 en nu proberen door te verkopen voor 180 tot 200 daar zijn geruchten voor nodig anders lukt beide niet.

 • agri2

  De wereldbevolking groeit nog ieder minuut en die krijgen ook meer welvaart, daar hoor je ineens niemand meer over. De vraag blijft stijgen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.