Akkerbouw

Achtergrond

Afwachten is troef op uienmarkt

Emmeloord verlaagde donderdag 18 december de noteringen voor zaaiuien met 25 cent voor 30 procent en 50 cent voor 60 procent grof.

De sortering maakt momenteel nog niet zoveel uit, beide staan nu op €5,00-7,00 per 100 kilo. Verdere daling van de telersprijzen voor zaaiuien viel deze week wel te verwachten gezien de al weken schoorvoetende inkoop. Voor de export naar Afrika zit de eerste helft van het seizoen er op en in de EU zelf is niet bepaald veel mogelijkheid om eens wat extra volume te plaatsen. Omliggende landen hebben voldoende uit eigen productie of kunnen elders zeker zo goedkoop uien betrekken. Dat is goed te zien aan de export naar het Verenigd Koninkrijk, een doorgaans  constante stroom van 2.000 tot 2.500 ton per week. De Britse markt neemt al enkele maanden beduidend minder Nederlandse uien op dan in de laatste jaren gebruikelijk was.

Een kenmerk van de oogst 2014 is de bovengemiddelde kwaliteit, wat in vorige jaren juist problemen opleverde. De sorteerder heeft het daardoor wat gemakkelijker om de tonnen te verwerken, bij de teler is minder drukkend aanbod dat echt weg moet. De marktstemming is al met al veranderd van flauw naar rustig, ook telers wachten nu even af.

Prognose: prijs gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.