Akkerbouw

Achtergrond

Aanbod groeit door moeizame bewaring

Bewaarproblemen in de aardappelopslag nemen toe. Dat geldt niet alleen de fritesaardappelen, waarvan partijen in min of meer tijdelijke bewaring nu echt weg moeten bij de boer.

Ook in de 'normale' opslag speelt zich uitbreidende zilverschurft. In Nederland is merkbaar dat de aardappelen behoorlijk kiemlustig zijn. Waarbij gebruik is gemaakt van Royal MH blijkt dit dikwijls niet afdoende, als gevolg van weer- en groeiomstandigheden. Er is ook gewoon slechte kwaliteit waarvan men af moet. Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) meldt dat in Duitsland vooral de teeltgebieden in Midden-Duitse productieregio's en het Rijnland daar last van hebben. Dit zijn naweeën van overvloedige regen. Als gevolg zullen in Duitsland meer aardappelen dan gebruikelijk afgeschreven moeten worden, in ieder geval een andere bestemming krijgen dan de gewone consumptiemarkt. Feit blijft wel dat Duitsland een dit jaar zeer grote aardappeloogst heeft. Uitval zal de druk op de markt niet veel verlichten.

De meeste bestemmingen voor Nederlandse aardappelexport liggen overzee. Volgens BAI wordt in de aanloop naar de jaarwisseling minder verladen. Laag prijsniveau kan volgens BAI niettemin de komende maanden de export flink stimuleren.

De tafelaardappelen halen heel matige prijzen, vergelijkbaar met de situatie in seizoen 2011/2012. Bij rassen als Bildtstar en Eigenheimer ging er in de afgelopen maand nog een euro van de bovenkant af. Voorlopig is geen prijsverbetering te verwachten.

Prognose: amper stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.