Akkerbouw

Achtergrond

Uienprijs staat licht onder druk

De uienexport, altijd onderhevig aan golfbewegingen, is in een wat rustiger periode.

De Afrikaanse bestemmingen blijven de grootste volumes afnemen. Logistiek is er geen belemmering door de ebola-problematiek in het noordwesten. De eerder gerealiseerde grote verkoop van uien in Afrika leidt wel tot overaanbod aldaar. Dat maakt daadwerkelijke verkoop na verscheping en lossen in Dakar niet eenvoudig.

Belangrijke verder gelegen bestemmingen zijn er in Azië (Maleisië) en Midden- en Zuid-Amerika. De baalprijs ligt op €13,00 tot €13,50 per 100 kilo. Er is in de export niet duurder te verkopen. De telersprijs stijgt niet verder, mede doordat er in zowel Engeland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk veel uien uit eigen productie ruim verkrijgbaar zijn. Daar liggen de prijzen dan ook een stuk lager dan in Nederland. Dat scheelt mogelijkheid om daar Nederlands product te slijten.

Voor de Nederlandse verwerkers zijn deze uien niet altijd zo geschikt om, eventueel opnieuw gesorteerd, te gebruiken als alternatief voor hier ingekochte partijen. De kwaliteit is niet constant en soms dubieus. Al met al hebben ze wel een dempende werking op het prijspeil. De telersprijs staat op €8,50 tot €9,50 per 100 kilo, zonder onderscheid in grofte.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.