Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt is nog flauw

Doordat het bewaarseizoen vordert komt er meer aanbod uien om kwaliteitsredenen. De telersprijzen tenderen iets lager, vooral aan de onderkant.

De handel is flauw, met niet veel vraag. De uienexporteurs klagen niet wat betreft de volumes die kunnen worden verscheept, maar hun afzet hangt aan een zijden draad. Laag prijsniveau in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje speelt ze parten. Men drijft nu op de verkoop in Afrika. Zodra de afnemers daar terughoudender worden is er een flink probleem.

De baalprijzen liggen maar enkele centen boven de telersprijzen waarvoor de uien zijn ingekocht. Men koopt niet gretig in. Het is maar afwachten of er na januari voldoende alternatieve bestemmingen zijn om teruglopende verkopen in Afrika te compenseren.

Voorraadpeilingen wijzen binnenkort uit wat het nog weg te werken volume is. Dit seizoen is er op voorhand minder zicht op, omdat er in het begin van het uienseizoen een erg groot volume plantuien op de markt kwam. Bovendien is er geheel anders dan vorig jaar weinig tot geen vraag geweest vanuit Polen naar industrieel te verwerken uien. Deze industrie-uien, doorgaans kwalitatief de onderkant van het aanbod, tellen niet mee in de exportregistratie, maar hebben wel invloed.

Prognose: rustig.

Of registreer je om te kunnen reageren.