Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Uienhandel tam, markt in impasse

De uiennoteringen van de telersbeurs Emmeloord zijn nagenoeg onveranderd gebleven.

Alleen de fijnere sortering rode uien steeg aan de onderzijde een euro naar het nog altijd bescheiden niveau van €5 per 100 kilo.

De markt is flauw gestemd. Eerder in de week bleek dat ook uit de onveranderde uiennotering van €7,50 tot €9,00 die Goes kon doorgeven. Deze prijzen lijken zelfs geflatteerd, want €9 is in de praktijk niet of nauwelijks te realiseren. Het verschil met de baalprijs à hooguit €11 is dan ook minimaal.

Verwerkers van uien houden hun positie zo klein mogelijk en halen eerder al voor december vastgelegde uien naar voren dan voor directe levering volume bij te kopen. Telers vinden wel iets meer emplooi voor uien van mindere kwaliteit die ze kwijt willen, tegen lagere prijs, omdat een sorteerder daar met extra inspanning nog marge op kan maken.

Al met al is heerst een matig vertrouwen in de marktontwikkeling. Door de heersende onzekerheid over de rest van het seizoen na januari is de markt in een impasse. Afrikaanse bestemmingen nemen deze dagen nog wel uien af, maar het gaat met horten en stoten. Op korte termijn volgt rapportage over de uien die nog in opslag liggen en blijkt hoeveel er nog rest voor export in de tweede seizoenshelft.

Prognose: prijs gelijk.

Eén reactie

  • Damme4515

    Handel is markt aan het manipuleren

Of registreer je om te kunnen reageren.