Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt prijshoudend ondanks slechte stemming

De aardappeltermijnmarkt sloot de vorige week af met een prijshoudende houdende stemming, zonder dat er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Met een prijsverloop van €5,20 naar een slotprijs van € 5,60 (+40 cent) was de stemming vriendelijk. De nieuwe oogst was eveneens prijshoudend met een slot van €13. De effectieve noteringen zijn niet of nauwelijks in beweging te krijgen. Bij de zuiderburen noteerde PCA/Fiwap aan het begin van de week €1,50 voor Bintje en €1,50 tot €2,00 voor de overige rassen. Op vrijdag zat Belgapom op vrijwel dezelfde lijn; Bintje en overige rassen noteerden €1,50.

Het Franse RNM hield het ook op €1,50 voor de Bintjes. De marktsituatie blijft overal in de EU-5 moeizaam, de soms slechte bewaarbaarheid in de combinatie met de ruime oogst zorgt voor weinig balans in de fysieke markt. Verwerkers hebben geen belangstelling voor vrije aardappelen, waardoor er weinig transacties zijn. De afzet naar alternatieve markten zoals voer, vlokken, zetmeel en vergisting gaan gestaag door, maar hebben nog geen invloed op het actuele prijsniveau.

Op de Pootgoeddagen die in de polders werden gehouden was de stemming weinig anders. Het lage prijsniveau en de flauwe marktstemming in de consumptie aardappelen zorgde ook daar voor een gedrukte stemming.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.