Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt aardappelen vriendelijk gestemd

Voor het eerst sinds begin oktober heeft de aardappeltermijnmarkt een vriendelijke handelsweek achter de rug. De termijnprijs herstelde zich in de afgelopen week van €5,20 naar een hoogste prijs van €6,20.

De markt liet op vrijdag 14 november een totale omzet zien van 172 contracten met een slotprijs van €6. Het junicontract herstelde in dezelfde week van €6,40 naar €7,10 met een slotprijs van €7. De termijnmarkt liet de vorige week vooral een technisch herstel zien. Het aanbod van verliesnemers is verwerkt in de markt en nieuwe verkopers zijn terughoudend met hun aanbod.

Ook in de effectieve markt lijkt het dwingende aanbod af te nemen nu vrijwel alle aardappelen gerooid zijn. Het zijn met name slecht bewaarbare partijen en aardappelen die in provisorische opslag liggen die nog boven de markt hangen. Het aanbod droog uit de schuur blijft klein op het huidige prijsniveau.

Hoewel de export goed doorloopt en de verwerking op volle toeren draait, laat het prijsniveau in de effectieve markt nog weinig verandering zien. De effectieve noteringen van Belgapom en RNM in Frankrijk bleven stabiel voor bintje en overige rassen, op €1,50. Het Belgische PCA/Fiwap maakte vrijdag voorraadcijfers per 1 november bekend. De totale Belgische voorraad wordt geraamd op 3,33 miljoen ton. Vorig jaar was dit 2,6 miljoen ton en in 2011 bedroeg de voorraad 3,0 miljoen ton.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.