Akkerbouw

Achtergrond

Tafelmarkt heeft bewaarproblemen

De afzet van tafelaardappelen leeft wat op na een zwakkere periode in september en oktober.

Het fraaie nazomerweer werkte tot dusver niet erg mee voor de aankopen in de supermarkten. De relatief lage prijzen maken de aardappel nu echter veel aantrekkelijker voor de consument.

Vorig jaar verloren markt (7 tot 8 procent volgens handelaren) kan deels worden teruggewonnen. De zomerperiode is in Nederland redelijk goed verlopen wat betreft de opslag, anders dan in België en Duitsland. Daar zijn flinke bewaarproblemen geweest, de naweeën van regen (dus rot). De Duitse aardappelgroothandel Weuthen wijst erop dat er nog sporadisch af land wordt geleverd. In de aardappelen in tijdelijke opslag ziet men er echter steeds meer zilverschurft opkomen, ook de optische kwaliteit van deze aardappelen laat te wensen over, aldus Weuthen.

In Nederland bleek dat de tafelaardappel tijdens de oogst en een aantal weken na inschuren erg gevoelig waren voor blauwverkleuring. Dat is inmiddels weggeëbd, doordat in de bewaring de celspanning is afgenomen. Toch zetten ook in Nederland nu aardappelen met 'een verhaal' wat druk op de goed voorziene tafelmarkt. Ruim aanbod zal nog weken aanhouden. In het algemeen heeft dit segment lang niet zulke problemen als dat van de fritesaardappelen. De export van aardappelen naar alle bestemmingen loopt goed door. Prijsdaling lijkt niet aan de orde. De noteringen van zowel Middenmeer als Leeuwarden staan laag, maar wijzigen niet of nauwelijks.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.