Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Stevige prijsstijging op graanmarkt

De fysieke tarweprijs zit stevig in de lift deze week. De beurzen in Goes, Groningen en Middenmeer noteren €6 hoger dan vorige week.

De voertarweprijzen variëren van €142 tot €160. Middenmeer noteert voor het eerst voor de nieuwe oogst met een prijs van €160 per ton tarwe. Dat is €3 meer dan wat voor de oude oogst wordt betaald. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland noteert deze week €171 per ton voertarwe, Rotterdam geleverd. Dat is €3 meer dan vorige week en €25 meer dan begin oktober.

De graanprijzen daalden in september sterk door de goede oogstverwachtingen. Bovendien had Frankrijk veel tarwe van slechte kwaliteit geoogst. Dat drukte de voertarweprijs stevig omlaag.

In oktober stegen de prijzen weer. Wellicht was de daling in september wat te ver doorgeschoten. Bovendien verliep de oogst van mais en sojabonen in de VS traag. De Russische tarwe gaat in slechte conditie de winter in. Op het zuidelijk halfrond kampt Australië met droogte waardoor het straks minder tarwe oogst. En in Brazilië is nog geen derde van de sojabonen gezaaid. Normaal is dat al de helft.

Net als op de fysieke markten daalden de prijzen op de termijnmarkten ook in september, gevolgd door een sterke stijging in oktober. Bij de start van november daalden de termijnnoteringen in tegenstelling tot de fysieke prijzen, nu de oogst in de VS volop aan de gang is. Maar dat kan een kortstondig effect zijn van speculanten die hun winst nemen.

Prognose: licht stijgende tendens.

Eén reactie

  • joohoo

    Dan zijn de poolprijzen bekent.

Of registreer je om te kunnen reageren.