Akkerbouw

Achtergrond

Spruitkoolseizoen hoest en proest

Het is nog geen winter, maar de markt voor spruitkool vertoont alle tekenen van een patiënt met griepverschijnselen.

Na een gezond begin van het seizoen is het hoesten en proesten en is de hoop gevestigd op herstel van de markt. Dan moet er wel kwaliteit geleverd worden.

Het begin van het spruitenseizoen was goed, maar sindsdien verloopt de afzet steeds stroever. Wisten de B-spruiten zich in september nog te handhaven, sinds oktober wil het niet echt meer vlotten met de afzet. Uit de beschikbare prijsgegevens blijkt dat de prijs voor B-spruiten in de laatste drie weken schommelde rond 30 cent per kilo en A-spruiten gemiddeld 15 cent beter werden betaald. Bij The Greenery is echter sprake van een zeer wisselend aanbod voor de klok met een gemiddelde prijs voor A I-I spruiten van 27 cent.

De oorzaak ligt niet in een overaanbod aan spruiten, is de algemene mening. Momenteel is meer sprake van een vraag die tekort schiet. Dat kan te maken hebben met het als maar uitblijven van op winter lijkende weersomstandigheden, maar ook aan het feit dat er in de afgelopen periode spruiten in de winkel hebben gelegen waarvan de houdbaarheid gewoon slecht was. Dergelijke spruiten stimuleren de vraag natuurlijk niet.

Uit het feit dat er rond spruiten ook geen acties bij supermarkten zijn, valt eveneens op te maken dat het huidige aanbod niet de pan uit rijst. De producties liggen momenteel dan ook op een gemiddeld niveau. De kwaliteit zal in de komende periode alleen maar verbeteren, hoewel trips dit jaar - zelfs in late rassen - van zich doet spreken. Het is wachten op meer winterse weersomstandigheden, zodat de vraag en de prijzen zullen aantrekken.

Prognose: constante productie met aantrekkende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.