Akkerbouw

Achtergrond

Sluitkool: weinig handel, weinig perspectief

De stemming onder sluitkooltelers is bedrukt, vooral door de zeer matige prijs voor de 36'ers.

In vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden is het zelfs nog wat ongunstiger en te weinig om de kostprijs goed te maken.

Bovendien lopen de kosten vanwege de extra kosten voor koeling en –daarmee samenhangend- productieverliezen, alleen maar verder op. Feit is ook dat de handelsvolumes momenteel nog beperkt zijn.

Blijft de vraag wat het effect gaat worden van de Russische importboycot. Normaliter begin de vraag uit die regio vanaf eind maart op gang te komen, dus er is nog even tijd. "Ik vind het moeilijk aan te geven wat we de komende maanden kunnen verwachten", reageert koolteler Siemen Bruin in Warmenhuizen desgevraagd. "Gaat er geen kool naar Rusland toe, dan is dat nog tot daaraan toe, maar die boycot heeft ook effect op de situatie in andere Oost-Europese landen. Kunnen zij hun spullen niet kwijt, dan zullen ze ook niet snel aan de markt zijn voor de import van bijvoorbeeld Nederlandse kool." Volgens Bruin is een vierde jaar op rij met ondermaatse prijzen rampzalig voor de sluitkoolsector. "Alleen maar blijven financieren is op een gegeven moment geen optie meer." Nog een aspect is dat de koolproducties dit jaar goed geweest zijn, en dat de kwaliteit van de kool overwegend beter is dan vorig seizoen.

In Sleeswijk-Holstein in Noord-Duitsland is de situatie mogelijk nog ongunstiger, vertelt Jan Raspel, voorlichter voor de Gemüseberatungsring Dithmarschen in Marne. Kool met een stuksgewicht van meer dan 3 kilo moet het momenteel doen met een prijs van 7 tot 9 cent, vertelt hij. De hoofdoorzaak is een te groot aanbod van kool in de grote maten. Dat is een gevolg van het ongewoon warme weer tijdens de oogstperiode. Hierdoor bleef de groei van het gewas op een hoog niveau, en moest het geoogste product ver teruggekoeld worden. Om de gevraagde en beschikbare koelcapaciteit op een gelijk niveau te krijgen, moest het oogsttempo verlaagd worden. Daardoor nam het aantal groeidagen weer toe. Raspel noemt voor de fijnere maten een prijsniveau van 8 tot 15 euro per 100 kilo, afhankelijk van de sortering.

Of registreer je om te kunnen reageren.