Akkerbouw

Achtergrond

Marktprijs witlof blijft boven kostprijs

De witlofprijs is de laatste weken goed op niveau gebleven. Daarmee voldeed de prijsontwikkeling aan de verwachtingen in de markt.

De prijsvorming is in deze periode vergelijkbaar met die van een jaar geleden, met de kanttekening dat er zich vorig jaar in week 48 wel druk op de prijsvorming aandiende. De vraag is of dat stukje geschiedenis zich ook deze keer gaat herhalen.

De huidige nette prijsvorming hangt samen met de wisseling in de trekkerij van de oude wortels naar nieuwe wortels. Dat gaat gepaard met terugval in de productie. Bovendien zijn er her en der verkoopacties geweest, ook dat is gunstig gebleken.

Het ligt voor de hand dat de witlofproductie in december wat zal gaan toenemen. De prijs zal daardoor wat gaan zakken, maar nog wel op niveau blijven. Er lijkt zich namelijk een gunstige ontwikkeling af te tekenen, afgaande op laatste statistieken van het Franse ministerie van Landbouw (l'agreste de conjoncture). In de uitgave van oktober is de Franse lofproductie in het (net afgesloten) seizoen 2013-2014 in beeld gebracht en de verwachte productie voor 2014 – 2015. De productieverwachting is in alle maanden lager dan in het achterliggende seizoen, met de grootste productieverschillen in de huidige maand november en in december.

Verwachting: prijs wat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.