Akkerbouw

Achtergrond

Markt voor biopeen prijshoudend

De handel in peen bestemd voor de gekoelde bewaring is grotendeels gedaan. Wat nog gerooid wordt, gaat weg voor directe verwerking en brengt tot €8 per 100 kilo op.

Veel vraag is er niet, de markt is rustig. Export stelt qua volume nog weinig voor. Er is geen vraag nu er overal in de EU nog aanvoer mogelijk is uit eigen teelt.

Biopeen af land geleverd is iets vlotter verkocht bij een prijshoudende marktstemming en werd in Emmeloord €3 hoger dan voorgaande week genoteerd (€23 tot €26). Uit bewaring moet biopeen €30 opbrengen. Het verschil à €7 met de af-landprijs is voor de bewaar- en transportkosten. Deze eerste bewaarnotering van het seizoen ligt, anders dan de lage startnotering medio oktober (€18 tot €22) op een vergeleken met voorgaande jaren vrij gebruikelijk niveau. De notering is niet laag te noemen, maar ook zeker niet bijzonder.

Naarmate het bewaarseizoen vordert, zijn in dit segment kwaliteitsproblemen te voorzien, blijkt nu al. De biologische wortelen zijn aan de vroege kant geoogst, omdat de omstandigheden daar rooi-technisch gezien aanleiding toe gaven. Het was destijds echter droog en aan de warme kant, de peen ligt met weinig grond in de kist. Dat kan leiden tot uitdroging.

Prognose: prijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.