Akkerbouw

Achtergrond

Kalme handel op de termijnmarkt, fritesexport hoog

Er was woensdag 19 november weinig activiteit op de termijnmarkt. De omzet was laag en de slotprijzen waren vrijwel ongewijzigd: april sloot op €5,40 en het junicontract op €6,50.

In de effectieve markt vindt nauwelijks vrije handel plaats. Verwerkers hebben geen behoefte om bij te kopen in het vrije marktsegment. Het aanbod van gecontracteerde partijen die door slechte bewaarbaarheid vervroegd worden verwerkt, nemen veel van de capaciteit in beslag.

Positief is het tempo van export van consumptieaardappelen, het lage prijsniveau zorgt voor een toename van het volume. Ook de export van verwerkt product ontwikkelt zich sterk. De export buiten de EU over de maand september van verwerkt product steeg naar 103.306 ton en bereikte daarmee een nieuw record. De totale export is over de laatste twaalf maanden gestegen met 16 procent naar 1.093.184 ton.

Het is duidelijk dat de verwerkende industrie kan profiteren van een uitstekende exportpositie. De goedkope euro en lage grondstofprijzen hebben een sterk effect op de afzetmogelijkheden.

De Vries en Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.