Akkerbouw

Achtergrond

Handel in fritesaardappelen uiterst slap

De eerste aardappelnotering van de groothandelsbeurs Rotterdam in het seizoen 2014/2015 leverde vorige week maandag een anticlimax op. Er was echt naar uitgekeken, maar er kwamen maar twee prijzen uit de bus: €6,50 tot €9,00 per 100 kilo voor exportgeschikte aardappelen en 50 cent tot €1,50 voor de partijen die in het veevoerkanaal verdwijnen.

Friteshandel was er namelijk niet of nauwelijks. Die situatie duurt voort. Maandag wijzigden beide noteringen nauwelijks. Alleen aan de onderzijde is de exportnotering nu €7. De export van aardappelen loopt dan ook iets beter. De Afrikaanse markt is bij het lage prijsniveau in het lopende aardappelseizoen behoorlijk aan de markt voor Nederlandse aardappelen.

Het valt te betwijfelen of de telersbeurzen Goes en Emmeloord deze week ook naast de exportnotering met prijzen op de proppen kunnen komen. Dit gezien de zeer slappe markt voor fritesgeschikte aardappelen. De hoogste prijs voor directe levering haalt (meegeleverde) Innovator: €3,50.

De termijnmarkt laat ook nog steeds weinig florissante zaken zien. De ondergrens van de prijs voor het aprilcontract raakt vervaarlijk in de buurt van €5. De jongste rapportages van oogstresultaten en opgeslagen aardappelen in België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland doen daar geen goed aan. Deze week komen de eerste cijfers over de al afgeleverde tonnen en de nog in de schuren aanwezig voorraden aardappelen in Nederland.

Prognose: flauwe markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.