Akkerbouw

Achtergrond

Goedkope suiker drukt bietenprijs

De akkerbouwers gaan het merken in de bietenprijs dat suiker goedkoop is geworden.

Op de termijnmarkt in Londen sloot het decembercontract maandag op $422,70 per ton suiker. Dat is $60 dollar lager dan begin november vorig jaar (-13 procent). Het verschil met 1 november 2012 is $115 (-21 procent).

Door de grote oogsten van de laatste vier seizoenen is de suikervoorraad op de wereld gegroeid naar 76 miljoen ton. Daarmee kan ruim 40 procent van het jaarlijkse verbruik worden gedekt. Bij graan ligt dat tussen 20 en 30 procent en bij sojabonen op ruim 10 procent. Grote voorraden drukken de prijzen.

Door de lage suikerprijs wordt de productie onrendabel. In India, Brazilië en Thailand subsidiëren overheden daarom de teelt of verwerking. Veel telers planten minder riet. Analisten verwachten dan ook dat de wereldproductie gaat dalen.

Maar de analyses van de marktbureaus verschillen wel van elkaar. Vorig seizoen 2013/2014 varieerden de geraamde overschotten van 1,5 miljoen ton (USDA) tot 4,8 miljoen ton (Kingsman). Voor dit seizoen is de variatie nog groter. De International Sugar Organisation houdt het op een overschot van 1,3 miljoen ton. Maar andere marktbureaus gaan uit van een tekort, waarbij het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de kroon spant met 2,1 miljoen ton suiker.

De analisten zijn het wel eens dat de productie stabiliseert of daalt en de consumptie stijgt. Suiker wordt duurder. En dat helpt ook de bietenprijs.

Prognose: suikerprijs blijft laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.