Akkerbouw

Achtergrond

Goede bloemkoolprijzen, amper aanvoer

Ervan uitgaand dat de klokprijzen gelijke tred houden met de uitbetaalprijzen, is er met bloemkool weer geld te verdienen.

Maar dan moet je wel product hebben. Daar zit hem het probleem, want het is bijna gedaan met bloemkoolseizoen 2014. Hoe anders was het beeld een jaar geleden, illustreert een teler in Noord-Holland. In vergelijking met het vorige seizoen is hij deze keer twee maanden eerder klaar. Woensdag reed hij zijn laatste bloemkool naar huis. Collega's met een oogstplanning tot half november zijn al langer klaar. Zij die nu nog bloemkool hebben, hebben veelal nog maximaal een weekje werk.

Het kantelpunt lag in week 38, onder invloed van de weersomstandigheden rijpte de bloemkool aanzienlijk sneller af dan volgens planning. Doorgaans herstelt zich dat binnen enkele weken weel wel, deze keer niet. "Ik heb dit zo nog nooit eerder meegemaakt", geeft bloemkoolteler Werner Louwerse in Serooskerke aan. "Ik hoor dat ook van collega's die al veel langer dan wij in deze teelt zitten. Op een gegeven moment sneden we in een week anderhalf tot twee keer zo veel als normaal. Dan moet het wel fout gaan." Louwerse doelt met dat laatste op de prijsvorming, die hard onderuit ging tot ruwweg 20 cent per bloemkool.

Onder invloed van een teruglopende aanvoer zijn de prijzen sinds circa twee weken weer oplopend. Maar als gezegd: alleen bereikbaar voor degenen die nu nog snijden, veelal in laatste plantingen die door omstandigheden later de grond in gingen dan gepland. Louwerse: "We lopen nog steeds voor, al is het minder dan dat het was."

Hoe anders was de stemming in de periode tot week 38, weet Joop Hof van Syngenta, met hooggespannen verwachtingen over de marktontwikkeling. "In werkelijkheid is de middenprijs meer dan gehalveerd", maakt hij de balans op. "Waarbij in de loop van oktober onder invloed van het warme weer ook de kwaliteit onder druk kwam te staan."

Of registreer je om te kunnen reageren.