Akkerbouw

Achtergrond

Fritesgeschikt houdt laag prijspeil

Emmeloord kon afgelopen donderdag voor de tweede maal sinds 18 september weer eens een prijs afgeven voor de af land geleverde fritesaardappelen van de zandgrond. Blijkbaar is er iets meer te doen geweest in de tot dusver uiterst slappe handel.

Goes gaf twee dagen tevoren een lichte verhoging van de notering aan de bovenkant (50 cent) en sloot met €1,50 tot €2,50 het boek voor de af-landnotering 2014.

De handel is zo dood als een pier. Dat komt ook door bewaarproblemen die nu de kop opsteken, zo blijkt uit melding van het Belgische proefcentrum voor de aardappelteelt PCA/Fiwap. Dat leidt tot voortijdig afleveren van contractpartijen.

Vrije aardappelen verkopen is niet aan de orde. Het is dan ook de vraag of er deze week fritesgeschikt droog uit de schuur zal worden genoteerd. In Goes zou dat overigens met recht een telersprijs worden, nu verwerkers en handel te kennen hebben gegeven niet meer op de 'oude' wijze te willen blijven noteren.

Doorgaans komt de Eurex termijnmarkt in Frankfurt begin november altijd met de wekelijks vastgestelde EPP-index, de weergave van het gemiddelde prijspeil van fritesgeschikt in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Dat wordt nu een lastige zaak; de sector kijkt er met argusogen naar. De export van aardappelen neemt qua volume iets toe, volgens Bureau Aardappelmarkt Informatie vooral richting Afrikaanse bestemmingen. De telersprijs voor exportaardappelen start bij een niveau rond €4 per 100 kilo.

Prognose: stabiel lage prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.